» Home » Programma

 

Noteer alvast in je agenda

Festival Woest 2020

Het grootste cultuureducatiefestival van Nederland

25 t/m 29  mei 

Locatie: Pelserkade Zwolle

 

 

 

 

 

Even niet in de banken... maar onder schooltijd naar Festival Woest!

 

 

Talentontwikkelingstraject

Het talentontwikkelingsprogramma richt zich op jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar, specifiek op talentvolle jongeren van de deelnemende scholen, jongeren uit de amateurkunst en 
de finalisten van Kunstbende Overijssel 2019.

WOEST! biedt deze groep masterclasses, coaching en een podium. Daarbij gaat dit programma verder dan alleen de artistieke ontwikkeling. Wezenlijk is de persoonlijkheidsontwikkeling van de leerlingen. Tijdens de festivalweek krijgen de leerlingen een podium om aan hun sociale omgeving (familie, vrienden) te laten zien wat ze geleerd hebben. Belangrijk daarbij is dat er ook ruimte is om te laten zien wat de persoonlijke groei van de jongeren is geweest. 

 

Inmiddels hebben zich al 33 talenten gemeld die goed kunnen schilderen, muziek maken, 3D art maken, zingen, dansen en nog veel meer.
Het talententraject zit dan ook helemaal VOL! Maar je kunt natuurlijk nog wel komen kijken. Op dinsdag 4 juni en donderdag 6 juni treden de talenten op tijdens het avondprogramma van Woest. 

 

Dagprogramma

Het dagprogramma is speciaal voor  jongeren tussen de 12 en 18 jaar die op het voortgezet (speciaal) onderwijs zitten en uit Zwolle en omgeving.

 

De leerlingen volgen workshops en daarnaast kunnen ze genieten van voorstellingen en straattheateracts in een toffe festivalsfeer!

 

Leerlingen maken zo kennis met uiteenlopende kunstdisciplines en een cultureel festival. Het belangrijkste is dat de jongeren worden aangeraakt en zien, voelen en ondergaan wat cultuur met hen kan doen.   

 

Bedacht voor en door jongeren
Dit jaar zijn we een stevige samenwerking aangegaan met jongeren. In een aantal co-creatiesessies  gingen jongeren, kunstenaars en docenten aan de slag om innovatieve workshops te maken voor festival Woest 2019. Het thema dit jaar is 'Spelen'. En dat is natuurlijk heel veel fun maar niet zonder regels en uiteraard een competitieelement.
Een aantal te gekke voorbeelden van workshops die in deze sessies zijn bedacht:

 • Creëer je eigen held
  Een storytelling game waarbij verhalen worden gecombineerd met improvisatietheater
 • Cardbordcity XXL
  Aan de slag met kartonnen dozen en bouwen tot je een ons weegt.. maar dan in spelvorm!
 • Pacmanspel
  In twee teams race je als pacman of als sprookje
 • Pimp my ride
  Bespuit een hele groooote bus en laat alles in je los
 • VR workshop
  Loop ineens door je eigen bedachte verhaal...
 • Newsroom
  Non-stop radio en online tv uitzenden, maar dan gemaakt door jongeren. Hoe dat afloopt?
  Luister zelf maar mee op www.kidsnewsroom.nl

 

 

 

Festival Woest als proeftuin

De programmering van het dagprogramma komt mede tot stand door de input van cultuuraanbieders, scholen en jongeren. Woest! is hierdoor een proeftuin voor jong talent waar ruimte is voor innovatieve workshops en vernieuwde samenwerkingsverbanden.  

 

Scholen (VO, MBO, HBO) uit Zwolle en omgeving (straal 50 km) kunnen zich al aanmelden voor deelname aan het festival. 

Stuur een mailtje naar info@festivalwoest.nl en geef de dag van je voorkeur op.

 

 

Woestelingen

Het belangrijkste adviesorgaan van Festival Woest zijn de Woestelingen, een groep jongeren uit Zwolle en omgeving die ons team van passend advies voorzien.

Dit zijn de professionals als het gaat over cultuureducatie voor jongeren. Omdat ze weten wat jongeren willen en veel beter de tijdsgeest snappen dan de volwassenen. Zij werken samen met team Woest aan de invulling van het WOESTLAB. De Woestelingen adviseren de aanbieders, de docenten en team WOEST op het gebied van het ontwikkelen van nieuwe workshops maar adviseren ook over nieuwe pedagogische inzichten.

 

Wat is het WOESTLAB?

In het WOESTLAB gaan scholen, cultuuraanbieders samen met jongeren middels co-creatie op verkenning naar de mogelijkheden en de vernieuwing van cultuureducatie aanbod. Denk hierbij aan robotisering en smart-industry, maar ook aan vernieuwing in de overdracht. Er worden regelmatig Woestlab-sessies georganiseerd.

 

Voor wie?

Het Woestlab is voor cultuuraanbieders, docenten en cultuurcoördinatoren van het voortgezet onderwijs en uiteraard de WOEST jongeren.

 

Lees hier meer over onze samenwerking met jongeren, docenten en kunstenaars.


Kijk voor de foto's op onze facebookpagina

 

Wil jij ook meedenken in één van de Woestlab sessies? Meld je dan aan:

Stuur  een mailtje naar frances@festivalwoest.nl

 

Avondprogramma

De programmering in de avond richt zich op iedereen die werkzaam of geïnteresseerd is in het veld van cultuur en onderwijs. Denk hierbij aan professionals op het gebied van cultuureducatie, participatie en amateurkunst, zoals docenten en centra voor de kunsten. Maar ook voor (individuele) aanbieders, kunstbeoefenaars en ouders is dit deel interessant.

 

Dit jaar mogen wij de sprekers Lucas de Man (o.a. bekend van AVRO's Kunstuur) en Marco Mout (oprichter van Walhallab) verwelkomen.

 

Klik hier als  je meer wilt lezen over het avondprogramma van Woest 2019 of tickets wilt bestellen. 

Avondprogramma  voor breed publiek

Binnen het avondprogramma zijn er aparte momenten waarbij de jongeren zich kunnen presenteren.  Zowel de jongeren die een talentontwikkelingstraject hebben gevolgd als degene die dat niet hebben gedaan kunnen aan hun ouders, familie en vrienden laten zien en horen wat ze hebben geleerd – zowel over zichzelf als over hun artistieke ervaring. De directe sociale omgeving is van groot belang voor de houding ten opzichte van kunst en cultuur. 

 

Tot slot zijn er activiteiten voor beleidsmakers, politici en media. Gedurende deze momenten wordt er volop aandacht besteed aan het belang van cultuureducatie binnen het brede onderwijscurriculum.

 

Festival Woest! wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • 19ha-logo-1-liggend.png
 • logo_thor_fc.png
 • flyermal1kl.png
 • fcp.png
 • kunstbende_logos-01.png
 • iktoon_logo_standaard_cmyk.png
 • prins-bernhard-cultuurfonds_alternatief_pms_logo.png
 • rijnbrink_zonderpayoff_rgb.png
 • specialheroes.logo.pms.png
 • sta_logo2014_fc_roze_0_80_0_0_pos.png
 • tyo-logo-kleur.png
 • logo-verhalenboot-2017.png
 • logo-waanders-outlines-kopie---kopie.png
 • 2003-logowindesheim_24-3.png
 • xplosief_logo_uitgelijnt300dpi.png
 • zwolle_unlimitedwoest.png
 • stadsproductie-flyer-voorkant.png
 • Schermafbeelding 2018-03-26 om 15.12.44.png